Psykisk sygdom og ændringer i livsstil
Personer med psykisk sygdom dør 15 – 20 år tidligere end andre og det skyldes i høj grad dårlig sundhedsadfærd. Nye tal viser, at rygning, manglende motion og dårlig kost er dobbelt så udbredt i denne patientgruppe som i resten af den danske befolkning. Men motivationen er der, og med den rette indsat er det muligt at påvirke deres sundhedsadfærd i bedre retning,
En ny nordisk undersøgelse viser, at danske, finske og svenske mænd og kvinder med alvorlige psykiske lidelser dør hhv. 20 og 15 år tidligere end psykisk raske personer.
Noget af denne overdødelighed skyldes selvmord, vold og ulykker. Men de tabte leveår skyldes også, at psykiatriske patienter i mange tilfælde får en dårligere behandling for deres fysiske sygdomme, bl.a. fordi deres symptomer bliver overset eller negligeret i sundhedsvæsnet. Dertil kommer, at psykofarmaka kan øge risikoen for fx hjertekarsygdom og diabetes. Personer med psykiske lidelser lever tillige mere usundt end den generelle befolkning. Blandt disse personer er der fx langt flere rygere og flere overvægtige. Meget tyder på, at en del af overdødeligheden blandt personer med psykisk lidelse kan forebygges, men det vil kræve, at patienterne i langt højere grad end i dag får hjælp til at ændre deres sundhedsadfærd.
En udbredt opfattelse er, at det er meget svært eller ligefrem umuligt at ændre deres adfærd i en sundere retning. Ligeledes er det en udbredt holdning, at personer med psykiske lidelser ikke selv ønsker at ændre deres adfærd. Vidensråd for Forebyggelse har gennem en målrettet gennemgang af den videnskabelige litteratur afdækket om interventioner blandt voksne med depression, skizofreni og bipolar sygdom kan føre til rygestop, vægttab eller vægtstabilitet samt øget fysisk aktivitet. Barrierer og motiverende faktorer for ændringer i sundhedsadfærd er også belyst.
Rapporten blev offentliggjort i januar 2013.
15. november 2015: Rapporten er blevet opdateret på baggrund af en ny litteraturgennemgang.