Gense webinar om vægtstigmatisering i sundhedsvæsenet
Stigmatisering af personer med høj vægt er udbredt i samfundet, konkluderer Vidensråd for Forebyggelse i den rapport, der udkom i maj 2024. Også i klinisk praksis i sundhedsvæsenet.
Vægtstigmatisering er relateret til en række negative helbredseffekter og kan bl.a. have betydning for, i hvor høj grad personer med høj vægt kontakter sundhedsvæsenet ved symptomer på sygdom, om de tager imod tilbud om screening, og hvordan samarbejdet mellem læge og patient forløber.
I et webinar arrangeret af Vidensrådet og Lægeforeningen, for Lægeforeningens medlemmer, blev fundene i Vidensrådets rapport præsenteret, ligesom perspektiver fra den virkelige verden i en klinik med mange patienter med høj vægt blev fremlagt, og de mange komplekse årsager til udvikling af høj vægt blev præsenteret.
I webinaret medvirker:
- Rasmus Køster-Rasmussen, praktiserende læge og lektor i vægt og sundhed ved Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet. Han er medlem af arbejdsgruppen bag Vidensråd for Forebyggelses rapport om vægtstigmatisering, og han præsenterer fund og konklusioner fra rapporten.
- Jens Meldgaard Bruun, medlem af Vidensråd for Forebyggelse, professor i ernæring og overvægt på Steno Diabetes Center Aarhus og lægefaglig leder af Nationalt Center for Overvægt præsenterer, hvordan han i sin egen kliniske praksis arbejder for at mindske vægtstigmatisering.
- Thorkild I.A. Sørensen, professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og Metabolismecenteret på Københavns Universitet, samt strategisk rådgiver ved Center for Sundt Liv og Trivsel. Han har forsket i kropsvægt og fedme i et halvt århundrede og præsenterer kompleksiteten i, hvorfor nogle mennesker udvikler høj vægt og fedme, mens andre ikke gør.
Journalist Mette Walsted Vestergaard er moderator på webinaret.