Strategi

Strategi 2023-2026

Sidst opdateret

Uafhængigt ekspertråd

Vidensråd for Forebyggelse (Vidensrådet) er et uafhængigt ekspertråd, som indsamler og formidler forskningsbaseret viden med det formål at kvalificere grundlaget for at styrke folkesundheden blandt beslutningstagere, ledere og fagprofessionelle på nationalt, regionalt og kommunalt niveau.

Fysisk og psykisk sygdom koster både den enkelte og samfundet dyrt, til trods for, at mange af de mest udbredte sygdomstilstande kan forebygges. Udgangspunktet for at udvikle en mere effektiv forebyggelse i Danmark er viden om, hvilke indsatser, der virker, for hvem og i hvilke sammenhænge. Her spiller Vidensrådet en vigtig rolle ved uvildigt at samle forskningsbaseret viden på forebyggelsesområdet og arbejde på at forkorte den tid, det tager at få viden omsat i politik og praksis

Rådet har eksisteret siden 2011 og består af 15 anerkendte forskere, der tilsammen udgør en unik tværfaglig ekspertise inden for folkesundhed. Vidensrådet er etableret af Lægeforeningen og TrygFonden, som begge bidrager til at finansiere Vidensrådet sammen med en række fonde efter et klart armslængdeprincip.

Kort præsentation af Vidensråd for Forebyggelse

De strategiske rammer

Vidensrådets strategiske samarbejdspartnere

Temaer 2023-2026

Sundhedsfremme og forebyggelse

Udvalgte temaer i den kommende strategiperiode

  • Luftforurening
  • Overvægt
  • Strukturel forebyggelse
  • Ældres sundhed


Under de fire temaer vil Rådet samle og formidle forskning for at skabe debat og påvirke politik og praksis.

Løbende formidling af eksisterende viden

Udover de udvalgte nye temaer, har Vidensrådet en sideløbende indsats, hvor tidligere temaer kan tages op ad hoc. Det sker fx når der er brug for at bidrage med forskningsbaseret viden i en aktuel mediedebat, når der opstår fornyet politisk eller faglig interesse for emnet, eller hvis der kommer ny væsentlig viden på et område, som Vidensrådet med fordel kan være med til at formidle.

Vidensrådet vil fx fortsætte med at formidle eksisterende viden om alkohol- og nikotinbrug blandt børn og unge pga. den kommende sundhedsreform og om børn og unges mentale sundhed pga. udmøntningen af en 10 års plan for psykiatri.

Det vil desuden være relevant at informere og skabe debat om behovet for at prioritere sundhedsfremme og forebyggelse i forbindelse med indledningen på en ny regeringsperiode.