Strategi
Strategi 2023-2026
Uafhængigt ekspertråd
Vidensråd for Forebyggelse (Vidensrådet) er et uafhængigt ekspertråd, som indsamler og formidler forskningsbaseret viden med det formål at kvalificere grundlaget for at styrke folkesundheden blandt beslutningstagere, ledere og fagprofessionelle på nationalt, regionalt og kommunalt niveau.
Fysisk og psykisk sygdom koster både den enkelte og samfundet dyrt, til trods for, at mange af de mest udbredte sygdomstilstande kan forebygges. Udgangspunktet for at udvikle en mere effektiv forebyggelse i Danmark er viden om, hvilke indsatser, der virker, for hvem og i hvilke sammenhænge. Her spiller Vidensrådet en vigtig rolle ved uvildigt at samle forskningsbaseret viden på forebyggelsesområdet og arbejde på at forkorte den tid, det tager at få viden omsat i politik og praksis
Rådet har eksisteret siden 2011 og består af 15 anerkendte forskere, der tilsammen udgør en unik tværfaglig ekspertise inden for folkesundhed. Vidensrådet er etableret af Lægeforeningen og TrygFonden, som begge bidrager til at finansiere Vidensrådet sammen med en række fonde efter et klart armslængdeprincip.
De strategiske rammer
Vision
Det er Vidensrådets vision, at alle har de bedste rammer for at kunne leve et langt liv med god fysisk og mental sundhed.
Mission
Det er Vidensrådets mission at styrke folkesundheden ved at samle og formidle forskningsviden herom, bidrage med denne viden til samfundsdebatten samt at rådgive om forskningsbaserede løsninger i politik og praksis.
Videnrådets arbejde bygger på en række grundlæggende værdier, der er gennemgående for alle rådets leverancer.
Kvalitet
Kvaliteten af Vidensrådets leverancer sikres gennem tværfaglige samarbejder mellem relevante førende forskere, der leverer forskningsbaserede konklusioner om, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse på strategiske områder kan styrkes.
Forskningsbasis
Rådet bidrager til at sundhedsfremme og forebyggelse bygger på forskningsbaseret viden ved at formidle denne viden i en form og et sprog, der gør det muligt for beslutningstagere, ledere og fagprofessionelle på nationalt, regionalt og kommunalt niveau at bruge den til at skabe forandringer, der styrker folkesundheden.
Mindske social ulighed i sundhed
Der ses en ophobning af risikofaktorer i socialt udsatte grupper samtidig med, at de samme grupper generelt er mere sårbare over for risikofaktorer, og får mindre ud af behandlingen, når de først er blevet syge. Derfor har Vidensrådet et tværgående fokus på, hvordan social ulighed i sundhed kan mindskes, så alle borgere får de bedste rammer for at leve et langt liv med god fysisk og mental sundhed.
Samfundsansvar
Samfundets rammer og indretning har stor betydning for borgernes levekår og sundhedsadfærd. Vidensrådet har derfor et tværgående fokus på at fremme langsigtede strukturelle sundhedsfremme- og forebyggelsestiltag, der styrker borgernes muligheder for at få et langt liv med god fysisk og mental sundhed.
Vidensrådets medlemmer vælger til hver strategiperiode en række temaer efter følgende kriterier:
Væsentlighed
- Sundhedsproblemet er udbredt i befolkningen og potentielt forebyggeligt;
- Forebyggelse af sundhedsproblemet har en væsentlig betydning ift. at øge målgruppens livskvalitet, levetid og år uden sygdom;
Anvendelighed i politik og praksis
- Det er muligt at samle og formidle viden om aktuelle sundhedsproblemer, der udfylder videnshuller og skaber oversigt over forskningsbaseret viden om årsager, udbredelse og forebyggelsesindsatser og/eller
- der kan samles og formidles viden på områder, hvor den tilgængelige viden om sundhed er præget af myter og/eller misinformation
Ekspertise i Vidensrådet
- der er et rådsmedlem med en relevant faglig viden, der kan være forperson for eller indgå i arbejdsgruppen
Vidensrådet slutmålgruppe er altid borgerne, hvis fysiske og psykiske sundhed er målet.
Vidensrådets arbejder for at opnå sin mission om en bedre folkesundhed gennem forskningsbaseret politik og praksis, der påvirker borgernes sundhed. Derfor er målgrupperne for Vidensrådets aktiviteter beslutningstagere, ledere og fagprofessionelle i stat, regioner og kommuner.
Vidensrådets strategiske samarbejdspartnere
Udvalgte faglige eksperter arbejder sammen med rådets medlemmer, og bidrager dermed til høj kvalitet i det faglige arbejde i arbejdsgrupperne.
Forskerne får adgang til tværfaglige netværk med andre anerkendte forskerne. Forskerne får mulighed for at styrke den demokratiske debat om folkesundhed gennem forskningsbaseret vidensdeling i brede og faglige medier gennem Vidensrådets arbejdsgrupper.
Vidensrådet samarbejder med aktører, der kan bringe Vidensrådets resultater systematisk og effektivt ud til målgrupperne, der skal omsætte viden i politik og praksis. Vidensrådet samarbejder fx med kommunale netværk, faglige organisationer og NGOér, der er i kontakt med mange politikere, kommuner, fagprofessionelle mm.
Vidensmæglerne får direkte kontakt til eksperter og adgang til en omfattende videnkapital, der kommer deres interessenter til gode.
Private fonde bidrager økonomisk ud fra et armslængdeprincip til, at rådet kan arbejde uafhængigt af kommercielle, fag- og partipolitiske interesser.
Donorerne opnår gennem støtten at styrke folkesundheden, da Vidensrådet løfter en opgave, som ellers ikke bliver løftet ved at dække videnshuller og anvise handlemuligheder til at styrke sundhedsfremme og forebyggelse i Danmark.
Temaer 2023-2026
Udvalgte temaer i den kommende strategiperiode
- Luftforurening
- Overvægt
- Strukturel forebyggelse
- Ældres sundhed
Under de fire temaer vil Rådet samle og formidle forskning for at skabe debat og påvirke politik og praksis.
Løbende formidling af eksisterende viden
Udover de udvalgte nye temaer, har Vidensrådet en sideløbende indsats, hvor tidligere temaer kan tages op ad hoc. Det sker fx når der er brug for at bidrage med forskningsbaseret viden i en aktuel mediedebat, når der opstår fornyet politisk eller faglig interesse for emnet, eller hvis der kommer ny væsentlig viden på et område, som Vidensrådet med fordel kan være med til at formidle.
Vidensrådet vil fx fortsætte med at formidle eksisterende viden om alkohol- og nikotinbrug blandt børn og unge pga. den kommende sundhedsreform og om børn og unges mentale sundhed pga. udmøntningen af en 10 års plan for psykiatri.
Det vil desuden være relevant at informere og skabe debat om behovet for at prioritere sundhedsfremme og forebyggelse i forbindelse med indledningen på en ny regeringsperiode.