Nyhed

Ny rapport: Nikotinbrug hos børn og unge kan give permanente skader på hjernen

Flere og flere børn og unge bruger nikotinprodukter, og det er stærkt bekymrende, fordi der er risiko for en lang række blivende skadevirkninger af det. Der er derfor god grund til at forebygge børn og unges brug af nikotin.

Nikotinbrug blandt børn og unge

De seneste 10-15 år har markedet for nikotinprodukter undergået en voldsom forandring. Hvor der tidligere kun var ganske få produkter, stort set kun cigaretter, er der i dag en mangfoldig palet af nikotinprodukter at vælge imellem som fx nikotinposer, tyggetobak, snus, e-cigaretter og opvarmet tobak. Og der kommer hele tiden nye til.

De alternative nikotinprodukter til cigaretter har vundet stort indpas, også blandt børn og unge, og det er der grund til at være bekymret over, konkluderer Vidensråd for Forebyggelse i en ny rapport:

- Når børn og unge bruger nikotin, altså cigaretter eller andre nikotinholdige produkter, kan det skabe permanente forandringer i deres hjerne. Det kan føre til, at de, resten af livet, risikerer at blive afhængige af både cigaretter og andre nikotinprodukter - men også af rusmidler i almindelighed, forklarer Jørgen Vestbo, professor i lungemedicin, medlem af Vidensråd for Forebyggelse og forperson i arbejdsgruppen bag den nye rapport.

Desuden kan nikotinbrug hos børn og unge betyde, at de får koncentrationsbesvær, øget risiko for at udvikle angst, depression og stress og en dårligere evne til at regulere følelser og impulsivitet.

Rapporten ”Nikotinbrug blandt børn og unge. Konsekvenser og forebyggelse” peger i øvrigt på, at brug af nikotinprodukter kan have flere andre skadevirkninger på de unge, som fx øget risiko for hjertekarsygdomme og fosterskader ved nikotinbrug i graviditeten.

Hjernen er under udvikling

Aktuelt bruger cirka en tredjedel, 31 procent, af de 15-29-årige mindst ét nikotinprodukt. Halvdelen af dem, 14 procent, bruger udelukkende alternative nikotinprodukter som fx e-cigaretter, opvarmet tobak, snus eller nikotinposer, og over det seneste årti er der sket en støt stigning i brugen af disse produkter i aldersgruppen.

- Når vi er bekymrede for den stigende brug af nikotinprodukter blandt børn og unge, er det fordi, deres hjerner stadig er under udvikling. Hjernen er først færdigudviklet, når man er cirka 25-30 år gammel, og indtil da er den ekstremt sårbar over for påvirkninger udefra som fx nikotin, forklarer Jørgen Vestbo.

Inspiration fra forebyggelse af rygning

Nikotin er altså, uanset hvilken form man indtager det i, et meget potent stof, der kan skabe fysiologiske forandringer i den endnu ikke udviklede hjerne, selv efter et ganske lille forbrug. Og der er derfor al mulig grund til at forebygge, at børn og unge bruger produkter, der indeholder nikotin.

Ser man på årtiers forskning i forebyggelse af tobaksrygning, er prisen det mest oplagte redskab at skrue på:

- Al tilgængelig forskningsviden fra tobaksområdet viser, at en markant højere pris er det mest effektive redskab til at forebygge rygning blandt børn og unge. Og det er også vores anbefaling, når det kommer til øvrige nikotinprodukter. Altså, højere afgifter på alle produkter med nikotin, siger Jørgen Vestbo.

Derudover mere effektiv håndhævelse af lovgivningen på området, fx om røg- og nikotinfri skoletid på alle uddannelsesinstitutioner, aldersgrænse for køb af nikotinprodukter og udstillingsforbud i detailhandelen. Og en styrket håndhævelse af markedsføringsloven, så producenterne ikke kan nå børn og unge med reklamer for nikotinprodukter.

Dertil bør alle alternative nikotinprodukter være underlagt det samme forbud mod smagstilsætning som cigaretter, fordi nikotinprodukter med tilsat smag af fx jordbær eller vandmelon kan virke særligt tillokkende på børn og unge.

I samarbejde med produktionsselskabet Madeclear har Vidensrådet produceret en explainerfilm om nogle af de væsentligste skadevirkninger af børn og unges brug af nikotin.

  • Afhængighed
  • Koncentrationsbesvær
  • Risiko for at udvikle psykisk sygdom

 

 

Explainerfilmen er lavet med støtte fra Lundbeck Fonden 

 

 

For undertekster: Klik på knappen "cc" i playeren. Her kan du vælge henholdsvis danske, engelske eller ingen undertekster.

For english subtitles: Press the "cc"-button in the player and choose "english".

Loader video