Projekt om digitale skærmmedier og unges mentale sundhed på vej
Vidensrådet har indgået et samarbejde med Sundhedsstyrelsen om en temarapport om, hvordan unges brug af digitale skærmmedier kan påvirke deres mentale sundhed

Vidensråd for Forebyggelse har indgået et samarbejde med Sundhedsstyrelsen om et projekt om unges brug af digitale skærmmedier. Mere specifikt om, hvilken betydning brugen af digitale skærmmedier har på unges mentale sundhed og hvilke forebyggelsesmuligheder, forskningen peger på som effektive på området.
Rådet har nedsat en arbejdsgruppe med rådsmedlem Anders Grøntved i spidsen, som vil samle den eksisterende forskning på området i en temarapport.
- Formålet er at beskrive, hvordan danske unge bruger digitale skærmmedier og i hvilke sammenhænge, komme med en vurdering af henholdsvis positive og negative konsekvenser af skærmbrug og pege på mekanismer, der kan forklare, hvordan unges brug af digitale skærmmedier påvirker den mentale sundhed, fortæller han.
Arbejdsgruppen vil også se på, om visse grupper af unge er særligt sårbare eller får positive effekter af at benytte bestemte former for skærmbrug, afhængig af individuelle eller sociale forhold.
- Dertil vil vi beskrive den eksisterende viden om forebyggelsestiltag, der retter sig mod unges brug af digitale skærmmedier med fokus på deres mentale sundhed og give handleanvisninger til indsatser på nationalt og kommunalt niveau, fortæller Anders Grøntved.
Baggrund for projektet
Digitale skærmmedier fylder stadig mere i unges hverdagsliv. Samtidig er mentale helbredsproblemer og nedsat trivsel udbredt blandt børn og unge, og det er derfor relevant at se på, hvordan sammenhængen mellem de to forhold er.
- Der er en vis uenighed blandt forskere og debattører om kausaliteten mellem brugen af digitale skærmmedier og unges mentale sundhed. Vi vil derfor forsøge at skabe et samlet, evidensbaseret grundlag, der nuancerer de eksisterende opfattelser og modvirker de myter, som ofte præger den offentlige debat, uddyber Anders Grøntved.
Ved at afdække og beskrive disse elementer er det håbet, at temarapporten kan være med til at styrke beslutningstageres grundlag for at iværksætte forebyggende tiltag. Det kan være tiltag, der kan bidrage til at forebygge problematisk brug af digitale skærmmedier eller potentielt fremme positive effekter for visse grupper af unge.
- Overordnet set, er det målet, at handleanvisningerne i rapporten kan guide statens og kommunernes indsats på området ved at komme med så konkrete bud som muligt på baggrund af den eksisterende forskningsviden, slutter Anders Grøntved.
Samarbejdet med Sundhedsstyrelsen indebærer, at styrelsen bidrager med omkring 400.000 kroner til projektet.