Håndbog i sund formidling - et indblik i forskningens verden
Skal befolkningen have det fulde udbytte af mediernes sundhedsbudskaber, kræver det, at dét, de får serveret, er velunderbygget.
Dagspressen, ugebladene og de elektroniske medier producerer i stigende grad historier om livsstil, sundhed og sygdom. Det er godt stof, der vedkommer os alle. Befolkningen vil selv tage ansvar for deres liv og suger sundhedsstof til sig. Medierne er i den sammenhæng en af de vigtigste kilder til information om sundhed, når de formidler ny forskning om sundhed og debatterer sundhedsvæsenet, forebyggelse og behandlingsformer.
Sundhedsforskning er en kompleks størrelse, og forskningsresultater giver ikke altid klare og entydige svar. Skal befolkningen have det fulde udbytte af mediernes sundhedsbudskaber, kræver det, at dét, de får serveret, er afbalanceret og velunderbygget. God sundhedsjournalistik har altså stor positiv betydning for folkeoplysningen, men kan også være sundhedsfarligt, hvis det, der står, er unuanceret eller direkte forkert.
Vi håber, at denne håndbog kan være med til at kvalificere noget af det sundhedsstof, der dagligt ender i de trykte aviser, magasiner og på hjemmesider, og som florerer på de sociale medier.
Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at håndbogen lægger sig mellem det rent sundhedsfaglige og det journalistiske. Det betyder, at der vil være nogle facetter af det sundhedsfaglige, som ikke bliver belyst. Vi har udvalgt de studietyper og emner, som vi finder relevante at præsentere for journalister og andre, der arbejder med formidling af sundhedsstof.