
Om os
Strategi og vision
Vidensråd for forebyggelse samler, bearbejder og formidler viden om sundhedsfremme og forebyggelse baseret på forskning.
Vidensråd for Forebyggelse er det eneste uafhængige råd i Danmark, der har forebyggelse og sundhedsfremme som sit særlige fokus. Vi er en debatskabende aktør og et aktivt bindeled mellem eksisterende forskningsbaseret viden på den ene side og beslutningstagere, sundhedsprofessionelle, andre fagprofessionelle og borgere på den anden side.
Vidensrådet består af 15 forskere, der hver har sin egen faglige styrke inden for forebyggelse, sundhedsfremme og samfund. Forskerne er udpeget af faglige institutioner og selskaber, og tilsammen dækker de forebyggelsesområdet bredt.
Vidensrådet arbejder uafhængigt af politiske, faglige og økonomiske interesser. Viden, engagement og den fælles vision er drivkraften.
Vision
Det er Vidensrådets vision, at alle har de bedste rammer for at leve et langt liv med god fysisk og mental sundhed.
Mission
Vidensrådet styrker sundhedsfremme og forebyggelse af sygdom ved at samle og formidle forskning, bidrage til samfundsdebatten og rådgive om forskningsbaserede løsninger i politik og praksis.
Profil
Tre elementer har en kerneplacering i Vidensråd for Forebyggelses arbejde:
- At samle og formidle forskningsbaseret viden om forebyggelse og sundhedsfremme
- På baggrund heraf at rådgive om hvilke indsatser og politikker, der mest effektivt forebygger særlige folkesundhedsudfordringer
- At understøtte implementering af aktiviteter, som i praksis kan medvirke til forbedret folkesundhed – i tæt samarbejde med alliancepartnere.
Målgrupper
Vidensrådet har overordnet tre målgrupper for sine aktiviteter:
- Statslige, regionale og kommunale beslutningstagere. Vi ønsker, at politikerne arbejder for, at forebyggelse er bedre end behandling, og at forebyggende tiltag hviler på et evidensbaseret grundlag.
- Sundhedsprofessionelle og andre fagprofessionelle, bl.a. læger, sygeplejersker, lærere, pædagoger og sundhedschefer. Vi ønsker, at sundheds- og fagprofessionelle tænker forebyggelse ind i deres møde med borgerne og har kendskab til, hvilke indsatser forskningen peger på som de mest anvendelige.
- Borgere i det danske samfund. Vi ønsker at imødegå myter med evidensbaseret viden og inspirere til bedre sundhedsadfærd.
Udvælgelse af temaer
Vidensrådets temarapporter vælges ud fra kriterier om både væsentlighed og anvendelighed i politik og praksis, samt at temaet er relevant i Rådet:
Væsentlighed
- Sundhedsudfordringen er udbredt i befolkningen, potentielt forebyggelig og har en væsentlig betydning for befolkningsgruppens livskvalitet og levetid eller år uden sygdom.
- Desuden kan forebyggelse af sundhedsudfordringen mindske den social ulighed i sundhed og/eller have en væsentlig sundhedsøkonomisk betydning
Anvendelighed i politik og praksis
- Der kan indsamles og formidles viden, der udbedrer en mangel på oversigt over forskningsbaseret viden om årsager, udbredelse og forebyggelsesindsatser og/eller
- Indsamling og formidling af viden på området sikrer videndeling på områder, hvor den tilgængelige viden om sundhed er præget af myter og misinformation
Relevans i Rådet
- Der er et rådsmedlem med en relevant faglig viden, der kan være formand for eller indgå i arbejdsgruppen, og at
- Temaet er ikke tidligere behandlet af Rådet.
Succeskriterier
Vi måler vores succes på, om viden og gode råd fra Vidensråd for Forebyggelse skaber debat om forebyggelse og tages i anvendelse i forbindelse med udarbejdelse af anbefalinger, handleplaner, lovgivning, tværgående initiativer mv i politik og praksis.
Økonomi
Vidensråd for Forebyggelse støttes frem til 2023 med et fast årligt beløb fra Lægeforeningen, Rockwoolfonden, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og TrygFonden efter et klart armslængdeprincip.
Vidensråd for Forebyggelse søger løbende efter nye støtte- og samarbejdspartnere, der vil medvirke til indfrielse af fælles mål.