Nyhed

Ny bevilling fra Novo Nordisk Fonden til projekt om overvægtsstigmatisering

Stigmatisering af mennesker med overvægt kan have store negative konsekvenser, og Vidensrådet ønsker med projektet at bidrage til at mindske vægtstigmatisering blandt både børn og voksne.

Skrevet

Vidensråd for Forebyggelse har fået en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til et projekt om overvægtsstigmatisering.

Rådet har nedsat en arbejdsgruppe af forskere, med rådsmedlem Janne Tolstrup som forperson, som vil samle den eksisterende forskningsviden om vægtstigmatisering. Gruppen vil blandt andet undersøge udbredelsen og de skadelige konsekvenser af vægtstigmatisering og mulighederne for at forebygge den.

Stigmatisering

De seneste års forskning peger på, at stigmatisering af mennesker med overvægt i sig selv kan være en kilde til usundhed og samtidig en barriere for effekten af sundhedsfremmende tiltag. For eksempel konkluderede WHO tilbage i 2017, at fordomme om mennesker med overvægt og vægtstigmatisering er skadeligt for både det mentale og det fysiske helbred.

Forekomsten af overvægt er høj
Siden Anden Verdenskrig er forekomsten af overvægt steget markant i stort set alle lande, der ikke er plaget af mangel på mad, også i Danmark. Herhjemme har over halvdelen af den voksne befolkning ifølge Sundhedsprofilen 2021 moderat eller svær overvægt.

Det er altså ganske mange mennesker, der potentielt kan blive – eller bliver – udsat for sundhedsskadelig stigmatisering, og det er Vidensrådets vurdering, at oplysning om stigmatisering og om konkrete måder at forebygge den, vil have stor betydning for trivsel og sundhed blandt den del af befolkningen, der allerede har udviklet overvægt.

Det overordnede formål med projektet er derfor at bidrage til en styrket forebyggelsesindsats, der på langt sigt vil mindske vægtstigmatisering blandt både børn og voksne.