Tema / Mental sundhed og psykisk sygdom / Inspirationsmateriale

Inspirationsmateriale om forebyggelse af mentale helbredsproblemer på ungdomsuddannelserne

Dette inspirationsmateriale består af 8 undertemaer.

I undertema 1 beskrives, hvem der kan bruge inspirationsmaterialet, og hvordan det kan brugesUndertema 2-8 er sammenfatninger af forskning om unges mentale sundhed:

  • Undertema 1 Hvordan bruges inspirationsmaterialet?
  • Undertema 2 Begreber
  • Undertema 3 Hvordan står det til med unges mentale sundhed?
  • Undertema 4 Hvorfor er det vigtigt at arbejde med mental sundhed på ungdomsuddannelserne?
  • Undertema 5 Hvad er der brug for – for at styrke unges mentale sundhed?
  • Undertema 6 Universelle indsatser
  • Undertema 7 Opsporing
  • Undertema 8 Behandling og rådgivning

Undertemaerne kan tilgås i den rækkefølge, som I ønsker. Alle undertemaer afsluttes med en række refleksionsspørgsmål, som I kan overveje undervejs og evt. bruge som udgangspunkt for dialog med kollegaer.

Inspirationsmaterialet tager udgangspunkt i Vidensråd for Forebyggelses temarapport om mental sundhed og psykisk sygdom hos 10-24-årige børn og unge og anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om mental sundhed. Find link til download af Vidensrådets rapport i venstre side. Her findes også inspirationsmaterialet til download som pdf og en facilitatormanual, som kan benyttes til at "uddanne" en repræsentant fra kommunen til inspirationsarbejdet.

Som optakt til arbejdet med inspirationsmaterialet anbefales det at se de to nedenstående talks, der præsenterer viden fra forskningen og erfaring fra praksis.

Talks

Mette Skov Stoffer er sundhedskonsulent i Vejle Kommune og har stor og bred erfaring med at arbejde med unges mistrivsel. Hun arbejder på tværs af kommunens forvaltninger og ud til frivillige foreninger og uddannelsesinstitutioner.

I denne talk giver hun et indblik i, hvordan Vejle Kommune arbejder med at vende mistrivsel til trivsel blandt kommunens unge, og hvordan de fokuserer på at få unge over i positive fællesskaber.

Loader video

Pia Jeppesen er overlæge og professor i børne- og ungdomspsykiatri, Region Sjælland og Københavns Universitet. Hun forsker i den høje og stigende forekomst af mentale helbredsproblemer og psykiske sygdomme blandt børn og unge og præsenterer i denne talk sin indsigt i, hvor det ofte går galt, når vi skal hjælpe unge med psykiske og sociale problemer mod et godt og meningsfuldt hverdagsliv. I denne talk giver Pia Jeppesen indblik i, hvilke tre faktorer der skal til, for at støtte op om unges mentale trivsel.

Loader video