Seksualitet og frugtbarhed
Seksualitet er en betydningsfuld del af tilværelsen, og et velfungerende sexliv rangerer højt i undersøgelser af befolkningens trivsel. Seksualiteten er så at sige en slags ”raskhedsfaktor”, som med fordel kan inddrages i både sundhedsfremme, behandling og rehabilitering. Omvendt vil sygdom og behandling i mange tilfælde forstyrre lysten og evnen til sex.
Samtidig slås mange med nedsat frugtbarhed, som har så stort et omfang, at man kan tale om en folkesygdom.
Seksualitet er altså en relevant folkesundhedsfaktor, og der er gode grunde til at tænke den seksuelle dimension med i både forskning, forebyggelse, sundhedsfremme. Vidensråd for Forebyggelse ønsker at sætte fokus på den komplekse vekselvirkning mellem seksualitet, livsstil, sundhed og sygdom, og på hvordan livsstil, sundhed og sygdom kan påvirke seksualiteten i positiv og negativ retning – og hvordan seksuel trivsel og mistrivsel omvendt kan have positiv og negativ indvirkning på et menneskes sundhedstilstand og livsstil.
Dertil kommer udfordringen med nedsat frugtbarhed. Hver tiende kvinde i Danmark er enten ufrivilligt barnløs eller får aldrig det antal børn, hun ønsker, på grund af sin egen eller partnerens nedsatte frugtbarhed. Omfanget af ufrivillig barnløshed hos mænd er ukendt, men 20-21 % får aldrig børn. Infertiliteten kan føre til eksistentielle livskriser og true parforholdet, og det lave børnetal samt den efterspurgte fertilitetsbehandling koster samfundet dyrt. Nedsat frugtbarhed kan dermed betegnes som en folkesygdom, og det berettiger forebyggelse.