Forebyggelse af rygning blandt børn og unge. Hvad virker?
Hver eneste dag begynder 40 børn og unge i Danmark at ryge. 16 procent af de danske unge i alderen
16-24 år ryger dagligt, og i løbet af de seneste år er andelen af rygere blandt unge steget. Tallene er
skræmmende, da børn og unge er meget mere følsomme over for de skadelige virkninger
af rygning end voksne.
Vidensråd for Forebyggelse har gennemgået litteraturen og afdækket de indsatser, der er mest effektfulde til forebyggelse af rygning blandt børn og unge.
På baggrund af gennemgangen kan vi pege på otte typer indsatser, som er særligt virksomme til at forebygge rygestart blandt børn og unge. Det drejer sig om: Høj pris på tobak, røgfri hjem, flerstrengede indsatser i skolen, der fx kombinerer undervisning med en forældreindsats og ændringer i skolemiljøet, reklameforbud, forebyggelseskampagner, håndhævet forbud mod salg af tobak til mindreårige, håndhævet rygeforbud på skolens matrikel samt ung til ung-indsatser.
Vi har også valgt at pege på indsatser, der ikke ser ud til at virke. Vi bør undgå det, der politisk set kan virke tiltalende, men som ikke har effekt. Det drejer sig om: Oplysningsbaseret undervisning i skolen, ikke-håndhævet forbud mod salg af tobak til mindreårige og brug af e-cigaretter til rygeforebyggelse.
Vi har i Danmark i de seneste år set en stagnation i andelen af voksne rygere. Jo færre voksne, der ryger, des færre børn og unge begynder at ryge. Forudsætningen for, at tobaksforebyggelse hos børn og unge kan lykkes, er derfor, at tobaksforebyggelse og støtte til rygestop målrettet voksne samtidig intensiveres. Børn bør ikke være i tvivl om, at den sociale norm er, at der ikke ryges.